Pride DJ Guide: DJ’en op de Canal Parade

Ben je als DJ gevraagd om te draaien tijdens Amsterdam Pride? Misschien zelfs op de wereldberoemde Canal Parade? Ten eerste: zeg ja! DJ’en tijdens de Canal Parade is geweldig. Een unieke gelegenheid om voor een publiek van 500.000 feestgangers te DJ’en. Ik heb drie keer de eer gehad te draaien op één van de boten, ervaringen voor het leven. In deze post mijn tips die jou helpen een geweldige performance neer te zetten voor je opvarenden en het publiek!

1. De Geluidsset aan Boord

Ten eerste, kort de techniek! Zorg dat er speakers zowel naar binnen als naar buiten gericht zijn. Controleer of de stroomvoorziening de volle kracht van de installatie aankan (ja, het gebeurt, dit kan verkeerd gaan)! Zorg dat je een microfoon bij de hand hebt en als je een monitorbox nodig hebt, vraag er dan specifiek om.

Je boot wordt vaak door enthousiaste vrijwilligers georganiseerd die niet altijd verstand hebben van een DJ-installatie en geluid. Aan jou als DJ de taak om vooraf helder te communiceren wat je nodig hebt en het te controleren. Last-minute bijhuren is vaak geen optie, immers, Amsterdam en omstreken zijn leeggehuurd door de talloze andere boten en evenementen.

2. Van Brug-tot-Brug DJ’en

23 bruggen = 23 sets. Bekijk elke nieuwe brug als een kans om duizenden mensen te verrassen met een nieuwe set. Zorg als Pride DJ dat je onder elke brug vandaan komt met een nieuwe energieke track of een krachtig energiek deel van een nummer waar je al in zat (bijvoorbeeld door met loopjes te werken). Dit houdt het interessant voor je opvarenden en je nieuwe tijdelijke publiek van duizenden mensen langs de grachten.

Ter inspiratie: hier mijn bruiloft DJ demo, met tracks die stuk voor stuk niet misstaan op de Canal Parade. Misschien zit er inspiratie tussen!

Er zijn allemaal gave dingen die je kan doen met je opvarenden samen, bijvoorbeeld allemaal bukken/op de kniën en bij de start of climax van een nummer tegelijk opspringen. Er komt een bak energie vrij die voelbaar is langs de kant en zeer aanstekelijk. Als DJ speel je hierin een enorm coördinerende rol, schroom niet om onder de bruggen de microfoon te pakken om instructies te geven.

Let op: zorg dat de seconden voordat je onder een brug verdwijnt een logische fade-out van het geluid doet om te zorgen dat je iedereens oren overbelast. Onder de brug galmt namelijk ook het geluid dat naar buiten gericht is weer naar binnen.

3. Bassen op Open Water

Als je op open water vaart, is het in de meeste gevallen zo dat je basgolven vervliegen. Soms vaar je in een smalle gracht, soms op open water waar je 10-15 meter tot de kant hebt aan beide kanten. Kies bij breed water dus voor muziek die ook zonder bas nog steeds krachtig en dansbaar is. Denk aan tracks die luidkeels meegezongen kunnen worden. Want niets is mooier dan 10.000+ mensen die samen met elkaar op jouw muziek een nummer meezingen. Pure magie!

4. Ken als Pride DJ je Boottype

Vanuit de DJ geredeneerd zijn er grofweg drie soorten boten:

  1. conceptboten – bijvoorbeeld met een vast dansje na elke brug, na deze dans kan jij een korte set starten tot de volgende brug
  2. borrelboten – een varende borrel, hier speel je als DJ een kleine rol, af en toe wordt er wat gedanst, de makkelijkste insteek als DJ is meezingers draaien
  3. dansboten – hier kan je als DJ al je ziel en zaligheid in kwijt, echt een feest bouwen met je opvarenden én het publiek langs de kant

Elk type boot heeft sfeer en eigenschappen, maar om als DJ-kunsten wilt tonen en het publiek wilt vermaken, dan zijn de dansboten waar je wilt zijn.

Belangrijk: DJ je niet op één van de 80 boten in de botenparade, maar in een café of boot langs de route? Zorg dat je geluid niet concurreert met dat van de boten.

Lees ook: Je Dansvloer Vullen: Slimme Strategieën voor Bruiloft DJ’s.

5. Maak indruk op de Jury en TV

Tenslotte, vergeet niet dat de jury zich bij de Magere Brug bevindt. Dit is je moment om te schitteren! Stem dit af met de organisatie van je boot en alle opvarenden. Natuurlijk zorg je ervoor dat je boot er van begin tot einde top uitziet, maar hier zorg je waarschijnlijk toch nét voor dat beetje extra shinen met elkaar!

Let op: per jaar kan de de volgorde van varen verschillen, soms begin je bij de jury en soms eindig je er. Zorg dat je nog wat energie overhebt als je langs de jury vaart, ook omdat daar de meeste TV-opnamen en persfoto’s gemaakt worden!

Dat is het! Pride DJ, ik wens je een fantastische ervaring op de Canal Parade. En vergeet niet, het belangrijkste is om jezelf, je opvarenden en de 500.000 mensen langs de kant de dag van hun leven te bezorgen. Alle kaarten liggen goed om tijdens dit positieve even herinneringen voor het leven te maken met je opvarenden! Veel succes en plezier, enjoy the ride.Geplaatst

in

door

Tags: